Saturday, November 10, 2012

Top 5 pointless sentences! //// Top 5 bespotrebnih rečenica!

Month number 8, Task 2

1. Nisi trebao/la (za poklon za rođendan ili npr. svadbu).
Jedno je kada znaš da neko nema para, a kupi ti veliki poklon, pa ti zaista misliš da nije trebao TOLIKO da se troši. Ali, kada ti neko dođe na rođendan, ili još gore - na svadbu, pa ti kažeš da nije trebao uopšte da se troši, e to je već radi reda. Kreni prvo od sebe - sigurno ni ti sam/a me bi išao na nečiji rođendan/svadbu praznih ruku. Osnovna kultura je poneti barem čokoladu ili neko najjeftinije vino. I čemu onda ta "radi reda" rečenica?!

2. Ja samo kažem...
Ufff, na ovu sam posebno osetljiva. Znate ono kada se svađate sa nekim, pa vam ta druga osoba kaže nešto što vas uvredi i vi joj kažete da vas je uvredila, a ona će: "Štooo? Ja samo kaže..." Šta to uopšte znači? Sigurno nije otpevala, pitala, već je KAZALA!

////////////////

1. You shouldn`t have! (for a present on birthday/wedding)
One thing is when you know that someone don`t have much money, and he/she has bought you an expensive present, so you honestly think that he/she SHOULDN`T HAVE spend so much money. However, something completely different is when someone comes to you brithday party, or worse - wedding (and in our country it`s rude to come empty-handed), and you say that he/she shouldn`t have spent money on you. Well, that you don`t mean, but rather you are saying pointless stuff. Start with yourself - you wouldn`t let yourself go to a birthday/wedding party empty-handed. It`s basic culture (at least in Serbia) to bring at least a chocolate or the cheapest wine. And why then that pointless sentence?!

2. I`m just saying!
Arghhh, I`m especially sensitive to this sentence. You know the situation when you argue with somebody, and the other person says something offensive to you. And when you point that, he/she is like "whyyyyy? I`m just saying!". What does that mean exactly? For sure he/she didn`t sing it, ask, but was SAYING!


3. Kako si? (kad si već prošao osobu i ni ne gledaš je više)
Znate onu situaciju kada prođete neku osobu koju znate i želite da joj usput kažete još nešto pored "zdravo"? Pa onda usledi ono "kako si?", iako ni ne slušaš šta ti odgovori, već nastaviš svojim putem. Ja znam da sam se osećala glupo i kad sam to pitala, pa samo produžila, a još gore i kad me je neko pitao, a ja kao budala odgovorila, tek posle shvativši da ta osoba nije ni čula moj odgovor. Onda sam to "kako si?" promenila u "jel si dobro?". Iziskuje kraći i konkretniji odgovor, a povećava šansu da zaista čuješ odgovor, pa da automatski tvoje pitanje i ima smisla.

4. Sve će biti u redu!
Mrzim kad mi to kažu, ili kad zahtevaju da to ja kažem, a niko ne može znati da li sve hoće ili neće biti u redu. Ja kada tešim neku dragu osobu, više volim da kažem nešto poput "izdržaćeš, preguraćeš, može i gore, tu sam za tebe, zajedno je lakše", nego da dajem garancije za nešto što niko nema. Svesna sam da je ovo baš posledica mog psihoterapijskog znanja i analize, ali šta ću! Borim se :) Evo još jednog predloga šta se može reći umesto te rečenice:

////////////

3. How are you? (when you have passed the person, and are not looking at her anymore)
(this is characteristic for this part of the world, I think) You know the situation when you pass by a person you know, and while passing, you want to say something more, beside Hello. And then you ask "how are you?", even though you are not listening to the response, and are just going your own way. I know that I felt stupid when I asked that, as well as when I was being asked - when I realized that the person in question didn`t even tried to listen to my answer. Then I changed that "how are you?" into "are you well/OK?". It has a shorter answer, and more concrete, so hence a bigger point and sense in that question.

4. Everything will be OK!
I hate when people say that to me, or when they ask me to say that to them, because nobody can know whether something will be OK or not. When someone dear to me is sad or disappointed, I tend to say something like "you`ll survive that, you`ll manage somehow, it can be worse, I`m here for you, together it will be easier, rather that giving the guarantees for something that I don`t have. I`m aware that all this is a consequence of my pshychotherapy knowledge and analysis, but what can I do? I`m fighting :) Here`s another suggestion of what you can say:


5. Don`t cry! (kada si tužan i kad si već krenuo da plačeš)
Ovo je klasika. Kada si tužan suze su tu da te pročiste i često da kasnije umanje tugu. I to je zdravo! Ne vidim razloga zašto bih nekoga prekidala u nečemu što će mu samo pomoći, jer Bože moj, "suze su slabost". Ja zato uvek podstičem da se osoba isplače do kraja, da to nije sramota, i da će joj posle biti samo lakše. A još više mrzim kada neko kaže da je plakanje samo za decu ili slabiće...

////////////

5. Don`t cry! (when you are sad and have already started to cry) 
This one is classic. When you are sad, tears are there to clean you from the inside, and to decrease your sadness a bit. And that`s healthy! I don`t see the point in interrupting a natural process which can only help a person, because, God, "tears are a sign of weakness". Therefore, I like to motivate a dear person to cry until the end of tears, because it will only be easier afterwards. I hate even more when someone says that crying is only for little children, or weak people...


Znate li vi za još neku besmislenu rečenicu? /////////// Do you know about any other pointless sentence?

25 comments:

  1. Imam ja jednu genijalnu :" Ne bih da se mesam ali.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaoooj, daaaa. ..."ali cu se ipak umesati" :) Ili na vencanju kod maticara: "necu citirati Zakon, ali clan taj i taj kaze..." :D

      Delete
  2. divnost <3
    Mene nervira i kad sretnem nekog pa mi umesto ''zdravo'' kaze ''jesi vredna?''.....Jesam valjda cim sam nekud krenula!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hihihih. E tu bi bila fora odgovoriti sa "nisam" :)

      Delete
    3. ja imam još jednu gluplju: "ideš?" ne, samo glumim da idem. obukla sam se i izlazim samo da te zajebem.

      Delete
    4. Daaaa. To se meni omakne ponekad. A totalno je bez smisla!

      Delete
  3. A šta kažeš na moje pitanje -ŠTA TI MISLIŠ... posle ispričanog događaja koji je čudan, senzacionalan,skandalozan itd. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheheh. To tebi nekako cuci, pa ni ne stignem da razmislim da li ima smisla. A sad kad si vec spomenula, hmmmmm :)

      Delete
  4. Ne mogu da verujem, uspela sam da pošaljem ovo, jeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  5. Haha odličan post, ništa nema smisla :D I slažem se u potpunosti za ono - sve će biti ok.

    ReplyDelete
  6. I ja uvijek govorim ljudima da se isplaču što više mogu :).

    Imam ja jednu iritantnu, sličnu tvojoj 'samo kažem', a to je 'nemoj se uvrijediti' i onda ti nakon toga napriča sve najgore :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da... Nemoj se uvrediti, ali ja moram da ti kazem. To je spoj dve bespotrebne recenice :)

      Delete
  7. Znas kako ja kada mi neko kupi poklon uvek kazem: "tako volim poklone, ali mi je neugodno da ih primam"
    Mislim, zao mi bude kada se neko istrosi, a znam da nema, ali ja cu se obradovati za bilo koju stnicu na svetu.Narvano cokolada mi je uvek omiljena :)
    Slazem sa za sve ce biti u redu, jer ja uvek pomislim da uvek moze i nesto gore da se desi.Ne daj Boze!!

    ReplyDelete
  8. Nesto gore uvek i moze da se desi :)

    ReplyDelete
  9. Your right! These are all pointless sentences! Those are the kind of phrases that just pop out of your mouth without even thinking what you are really saying.

    Thanks for sharing with my NO RULES Weekend Blog Party :)

    Paula
    lifeasweknowitbypaula.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. I ovo je interesantno:Neko se toliko trudi da ugosti gosta.Nema čega nema.I pored toga kod pozdravljanja domaćin kaže"Izvinite ako nešto nije bilo u redu".Ej bre šta ti fali????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahhaa Ej, uspela si da ostavis komentaaaaar :*

      Delete
  11. Kad prijateljica kupi očajan komad odjeće i onda te sva oduševljena pita kako ti se sviđa to što je kupila. Ili neko ima novu frizuru i moraš reći dopada li ti se. A ne smiješ reći ne. Niti da.

    I ono kad te neko sretne na ulici i ne zna šta bi rekao, pa kaže: "I? Inače?". Takvima odgovaram: "Pa ono."

    ReplyDelete
  12. Ahahaha. Da ovo poslednje je posebno zakon: kakvo pitanje, takav odgovor :)

    ReplyDelete
  13. Ha ha, ovo pod tri me podseti na sprdnju na konto nas sajkologa, koji, je l' pitaju jedni druge kad se sretnu "Ti si dobro, a kako sam ja?" :D

    Ma meni je jedna od najbesmislenijih, a uz to i najtezih za otarasiti se, mamino "Jedi" i varijacije na temu. Da mame to ne govore, deca nikad ne bi ni jela (...misle one).

    Ima i nesto slicno ovom pod 4: "Samo misli pozitivno" (a mogu i da se spoje, pa se dobije ultra koristan i nimalo iritantan savet).

    ReplyDelete
  14. Kad baba kaže: "Uzmite, deco, uzimajte. To sve treba da se pojede. Ajde, uzmi ovo, uzmi ono..." A svima tanjiri puni, samo što smo sipali!
    Ili, šta mi se juče desilo - krenem da platim račun za struju, a komšija me u liftu pita: "Komšika, malo u šetnju?" Da, da, pošla sam da se prošetam do elektrodistribucije i nazad! -_-

    ReplyDelete
  15. Napisala komentar, kliknula "objavi" i cvrc! Nema ga. Aj ponovo.
    Kad baba krene da nutka: "Uzmite, deco, uzimajte. To sve treba da se pojede. Uzmi ovo, uzmi ono. Hoćeš malo ovoga? Uzmite, to sve treba da se pojede" A svima konstantno puni tanjiri, ne možemo da dišemo!
    Ili, jučerašnji slučaj - krenem da platim račun za struju i u liftu me komšija pita: "Komšika, malo u šetnju?" Da, da, idem da se prošetam do elektrodistribucije i nazad! -_-

    ReplyDelete